Denne bloggens primære funksjon er å være et sted for å diskutere artikler på Humanist.no, nettsiden til tidsskriftet Humanist, som gis ut av Human-Etisk Forbund.


torsdag 14. april 2011

John Færseth: Konspiranoia og populærkultur

Sur? Irritert? Enig? Uenig? Diskuter gjerne John Færseths artikkel "Konspiranoia og populærkultur" i kommentarfeltet. Kommentarer med et unødig udannet språk eller personangrep vil bli slettet.

15 kommentarer:

 1. Vil for ordens skyld presisere at når det mangler kildehenvisninger til siste del av artikkelen er dette en bevisst avgjørelse fra min side fordi opphavsmennene og -kvinnene er svært unge og fordi jeg derfor ikke finner det riktig å henge dem ut. Ved konkrete behov er det mulig å kontakte meg privat.

  SvarSlett
 2. Som en folkehøgskolelærer som daglig jobber midt i de mange spennende tankene som rører seg blant ungdommer, kan jeg heldigvis si at jeg til nå aldri har møtt på holdninger som minner om eksemplene Færseth viser til.

  Men det finnes gjennkjennelige trekk.

  Da Vinci-koden og enkelte frimurer/illuminati-konspirasjoner står høyt i kurs. Men de betraktes også med en sunn dose skepsis. Og antisemittismen er upop som den fortjener å være.

  Jeg har blitt tilnærmet av unge glupe sinn som har lest ditt og datt på Nyhetsspeilet el. og som ønsker å vite hvor de kan finne troverdig informasjon for å etterprøve påstandene selv. De lar seg ikke lure så lett, er heldigvis inntrykket jeg sitter igjen med.

  SvarSlett
 3. Å finne mest mulig spør påstander på Nyhetsspeilet var forøvrig en hobby noen av elevene mine drev med en periode. :)

  Takk for en strålende artikkel!

  SvarSlett
 4. Uff nå blei det mange innlegg fra meg her.

  Rettelse: "spør påstander"= sprø påstander, i kommentaren over.

  SvarSlett
 5. I din kronikk "Konspiranoia etter 22. juli" i Dagbladet 05.08.2011, sier du følgende:

  "Også internasjonalt har konspiranoiaen begynt å blomstre etter angrepet. Syndebukkene som nevnes er oftest Israel, Mossad eller «sionistene», noe som dessverre i mange kretser er en annen måte å omtale en gammel traver innenfor konspirasjonsfeltet: Jødene."

  Dette er en feilslutning. Vel er det mange merkelige konspirasjoner ute og går; men i eksemplene du nevner, har jo konspirasjonsteoretikerne nettopp gjort distinksjonen mellom jøder generelt, og de spesifikke jødiske interessegruppene de anklager.

  SvarSlett
 6. ANG: http://www.dagbladet.no/2011/08/05/kultur/debatt/kronikk/konspirasjonsteorier/breivik/17572872/

  "I kommentarfeltet på fortsatte debatten. En annen av nettstedets faste bidragsytere hevdet at dette dreide seg om et bestillingsdrap på ordre fra Jens Stoltenberg, med det formålet å kvele et ungdomsopprør fra AUF med krav om boikott av Israel. På et annet nettsted hevdet en representant for «den norske Sannhetsbevegelsen for 11. september», at drapene «i likhet med terrorangrepene i London og New York» var begått av sionister.

  Også internasjonalt har konspiranoiaen begynt å blomstre etter angrepet. Syndebukkene som nevnes er oftest Israel, Mossad eller «sionistene», noe som dessverre i mange kretser er en annen måte å omtale en gammel traver innenfor konspirasjonsfeltet: Jødene.

  Slike påstander blir i skrivende stund diskutert på høyreekstreme og antisemittiske fora både her hjemme og i utlandet. Kilden til disse forestillingene ser ut til å komme fra den russisk-svensk-jødiske journalisten Israel Shamir, som til tross for sin tilknytning til høyreekstreme nettforaer har laget seg et image som fryktløs israelsk dissident."

  Merkelig at du ikke i samme slengen nevner det at det ofte er venstrevridde og muslimer som hevder at det var USA eller jøder som sto bak 9/11?

  Viktig å beskytte egne med å sku skylden over på andre?

  SvarSlett
 7. Er varsler som ble utsatt for de mest groteske og livstruende gjengjeldelser. Jeg ser at makta jobber utrettelig i det skjulte og gir seg ikke med plaggingen før den blir endelig kvitt en brysom varsler.
  Og journalistene og folk flest lukker øynene for urett.....

  SvarSlett
 8. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 9. Jhonnyyen: Du kan lese, kan du ikke? Over står det tydelig: "Kommentarer med et unødig udannet språk eller personangrep vil bli slettet." Siden du ikke klarer å forholde deg til det, kan du nå glede deg over at kommentaren din er slettet.

  SvarSlett
 10. Var det udannet? Du store!! Men å forfølge Sannhetssøkere er liksom helt greit? Men du skjønte innlegget mitt? Er man dum i hodet og ikke undersøker fakta så må man tåle kritikk!! Noe er fullstendig galt når "terror"angrepet 22 juli,tar over 3 timer for å reagere og 60 stykker blir drept m kaldt blod...Men det har du vel ikke skjønt..og det er ikke personangrep,...bare irritert..

  SvarSlett
 11. Det er en konspirasjonsteori som er mer hardnakket enn alle de andre til sammen. Man hevder i dag at Bibelen er blitt til ved at noen maktmenn satt sammen og plukket ut skrifter til vår Bibel slik at de kunne få makt over mennesker.
  Kunne noen humanister kanskje prøve å opplyse folket om hva som er rett?

  SvarSlett
 12. Før du bruker mer tid på Halvor Raknes syntes jeg du kan ta en titt på dette http://www.flickr.com/photos/28957629@N04/3461752709/in/set-72157617124357684/

  SvarSlett
 13. Ser du nevner Hans Gaarder her. Mannen traff ihvertfall blink når det gjaldt advarslene om svine-influensa-vaksinen. Et hysteri i media uten like. En vaksine som ikke var godt nok testet. Norge bestilte 2 doser per innbygger, Polen null.

  En annen ting jeg vil påpeke er din latterliggjøring av chemtrails. Søk på regjeringen.no etter ordet "geoengineering". Er siste utvei muligheten allerede satt igang?

  Når unge folk ser merkelige contrails som ikke blir borte, men blir til et skydekke så søker de en forklaring. Siden dette diskuteres i mainstream media, så blir forklaringen hentet ut fra diverse rare internettsider.

  Gi de unge heller en korrekt forklaring framfor latterliggjøring.

  SvarSlett
 14. Siden dette IKKE diskuteres i mainstram media, så blir forklaringen hentet ut fra div rare internettsider.

  SvarSlett