Denne bloggens primære funksjon er å være et sted for å diskutere artikler på Humanist.no, nettsiden til tidsskriftet Humanist, som gis ut av Human-Etisk Forbund.


torsdag 24. mars 2011

Leder 1/11: Ingen liker å bli lurt

Humanist nr 1/2011 er gått til trykk og er ute hos abonnentene om et par uker. Lederen er av det aktuelle slaget og publiseres derfor her nå:

Human-Etisk Forbunds kampanje Ingen liker å bli lurt er så langt en ubetinget suksess. I skrivende stund liker over 6200 mennesker dens Facebook-side og får dermed oppdateringer fra kampanjen. I Oslo, Bergen og Trondheim fylte James Randi møtelokalene til randen – og vel så det.

I Oslo måtte anslagsvis fem hundre tilskuere snu i døren fordi det var fullt. Det er selvsagt beklagelig, men samtidig et tegn på at kampanjen har truffet en nerve i tiden. Dét er gledelig. Kampanjen er blitt kritisert for å være respektløs. Gjerne med utgangspunkt i følgende passasje fra Norsk Humanistmanifest 2006:

«Humanismen er uten forestillinger om guder eller andre overnaturlige makter, men understreker verdien av respekt for andre menneskers livssynsvalg og toleranse for innholdet i deres livssyn. Humanister kjemper for livssynsfrihet, som inkluderer retten til frihet fra religion.»

Kritikken er forfeilet. Det er ingen motsetning mellom det å respektere andre menneskers livssynsvalg og å kritisere innholdet i deres livssyn. Tvert i mot. Å respektere andre menneskers valg innebærer at man tar disse valgene på alvor. Det inkluderer å kritisere standpunkter som er klart kritikkverdige.

At vi skal ha toleranse for innholdet i andres livssyn, betyr ikke at vi ikke kan kritisere disse livssynene. På samme måte som toleranse for andre politiske standpunkter enn våre egne på ingen måte er til hinder for å diskutere politikk. Det innebærer derimot at vi må lære oss å leve med uenighet – både i politikken og i livssynssammenheng.

Humanister kritiseres tidvis for ikke å fremheve det positive innholdet i sitt livssyn. Det er nettopp dét denne kampanjen gjør. Humanismen er et rasjonalistisk livssyn, som særlig vektlegger vitenskapelig metode. Manifestet sier det slik:

«Humanismen fremholder verdien av undring og anser at pålitelig, etterprøvbar kunnskap blir til gjennom en pågående prosess av observasjon, evaluering og revisjon. Vitenskapelige teorier og resultater er ikke eviggyldige sannheter og må underlegges kritisk granskning og etterprøving.»

Kampanjen kritiserer de som tjener penger på andre menneskers sykdom og frykt. Det er både god rasjonalisme og god etikk. Det er kort sagt god humanisme.

8 kommentarer:

 1. Dårlig gjort med slike ublue lekkasjer overfor oss som venter på papirutgaven ... Men bra lederartikkel for det ;-)

  SvarSlett
 2. "I skrivende stund liker over 6200 mennesker dens Facebook-side og får dermed oppdateringer fra kampanjen."

  Her glemmer dere det faktum at man faktisk må trykke "liker" for å kunne kommentere og diskutere. Det betyr ikke at alle disse liker kampanjen.

  At en showman som Randi trekker fulle hus, er heller ingen overraskelse. Det ville muligens vært noen færre om det hadde kostet penger å komme inn?

  SvarSlett
 3. Har inntrykk av at det er mange som har meldt seg ut av Human-Etisk forbund, fordi de sterkt misliker denne kampanjen. Er det tall på hvor mange som hittil har meldt seg ut?

  SvarSlett
 4. Vi sjekket senest i går tallene fra kampanjens start og sammenlignet med samme periode i fjor. Det er en bitteliten økning i antall utmeldte, men dette svinger fra år til år og økningen er så liten at den i det minste viser klart at det ikke er noen strøm ut pga kampanjen. Beklager å måtte skuffe dere.

  SvarSlett
 5. Hvorfor i alle dager skulle man melde seg ut av Human-Etisk forbund på grunn av denne kampanjen? Da må man virkelig ha misforstått budskapet.

  Kampanjen er fantastisk, stå på!

  SvarSlett
 6. "Det innebærer derimot at vi må lære oss å leve med uenighet – både i politikken og i livssynssammenheng."

  Og uansett hadde verden hadde vært mye kjedeligere hvis alle var enige.

  Jesus og Paulus var langt fra redde for å diskutere, kritisere og debattere. De siste århundrenes framgang innen politisk frihet, levealder og teknologi hadde aldri skjedd uten diskusjon og uenighet, det tror jeg ikke en gang de mest konservative mener innerst inne.

  Har både moret meg over og blitt oppgitt en del reaksjoner på denne kampanjen.

  Mvh. En kristen fan, som heller ikke kan fordra å bli lurt.

  SvarSlett
 7. Som selværklært skeptiker bifaller jeg kampanjen til det fulle. Håper en kan få en opplysnings og bevisstgjøringseffekt ut av det hele slik at folk får en bedre forståelse for hvordan psykologiske mekanismer gjør at en blir lurt - og til slutt aktivt går inn for å bli lurt.

  Tips: Se til å ordne med en doneringsknapp til kampanjen - paypal eller noe - så folk kan bidra økonomisk med 10 kr eller mer pr. mnd til markedsføring, betaling av en opplysende turnè med interessante foredragsholdere etc...

  SvarSlett
 8. Dessverre er rasjonelle argumenter som perler for svin å regne i den store sammenhengen. Islam sprer seg over hele kloden vha godtroende antirasister og andre islamofile venstreraddiser som hater USA mer enn presteskapet. Sudan, Elfenbeskysten, Egypt; på alle disse stedene ignoreres elementet islam som bestanddel i konflikten, man ser helt bort fra koranens hatbudskap mot kristne og spesielt jøder. Kanskje er kampen mot kristendommen her på berget vunnet, men islam siver inn gjennom sprekkene i samfunnet.

  SvarSlett